Breastfeeding – Mengurangkan risiko kanser payudara

Adakah menyusu mengurangkan risiko kanser payudara?

Ya, walaupun secara spesifiknya sukar dipastikan. Terdapat empat kajian yang perlu diperhatikan.

  • Analisis besar-besaran hampir 150,000 wanita yang diterbitkan di The Lancet pada tahun 2002 mendapati bahawa setiap 12 bulan penyusuan (sama ada dengan seorang kanak-kanak atau ramai kanak-kanak), risiko kanser payudara menurun sebanyak 4.3 peratus, berbanding wanita yangΒ tidak menyusukan anak sama sekali.
  • Kajian 2009 lebih daripada 60,000 wanita yang diterbitkan dalam Arkib Perubatan Dalaman mendapati bahawa wanita yang mempunyai sejarah keluarga kanser payudara dapat mengurangkan risiko mendapat penyakit sebelum menopaus hampir 60 peratus jika mereka menyusu.
  • Satu kajian yang diterbitkan oleh Jurnal Institut Kanser Kebangsaan mendapati bahawa wanita keturunan Afrika mempunyai risiko yang sangat tinggi untuk membentuk kanser payudara yang agresif dan sukar dirawat yang dipanggil estrogen reseptor negatif dan triple-negatif. Risiko sebenarnya meningkat apabila seorang wanita melahirkan tetapi penyusuan menafikan risiko ini.

Kenapa menyusu dapat elak kanser payudara?

Kajian telah menunjukkan kepada beberapa teori, walaupun tiada yang terbukti. Salah satunya adalah wanita yang menyusu mempunyai kitaran haid yang lebih sedikit sepanjang hidup mereka.

Oleh itu, kurang pendedahan kepada estrogen, yang telah ditunjukkan menggalakkan beberapa jenis kanser payudara. Teori lain: Penyusuan menjadikan sel-sel payudara lebih tahan terhadap mutasi yang boleh menyebabkan kanser.

Selain itu, terdapat faktor gaya hidup yang sering dimainkan: Wanita menyusu (dan mengandung) cenderung untuk berhenti merokok dan minum alkohol, makan makanan yang lebih sihat, dan secara umumnya menjaga diri mereka dengan lebih baik.

Tingkah laku ini dapat mengurangkan risiko kanser payudara.

Berapa lama perlu menyusu untuk mengurangkan risiko?

Untuk perkara ini belum ada jawapan tepat. Tetapi penyelidikan seperti kajian The Lancet, telah menunjuk kepada trend bahawa lebih lama adalah lebih baik.

Walaupun jika anda tambah dengan formula, ternyata apa-apa jenis penyusuan masih mengurangkan risikonya. Oleh itu, jangan ragu-ragu jika anda menghadapi masalah bekalan susu.

Bagaimana jika tidak boleh menyusu?

Jangan tertekan mengenainya. Dr Stuebe menyatakan, ia bukan mesej bahawa anda akan mendapat kanser payudara jika tidak menyusu.

Jangan lupa bahawa mungkin salah satu cara yang paling berkesan untuk membantu mengurangkan risiko kanser adalah melalui amalan gaya hidup sihat. Laporan 2008 yang diterbitkan oleh National Institutes of Health menyatakan satu fakta mudah yang perlu diulang:

β€œHanya 5-10 peratus daripada semua kes kanser boleh disebabkan oleh kecacatan genetik, manakala selebihnya 90-95 peratus adalah asas dalam persekitaran dan gaya hidup,” katanya.

Ini bermakna, menyusu bukanlah satu-satunya cara untuk mengurangkan risiko kanser payudara. Senaman dan pemakanan sihat juga boleh membantu anda.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Β 

Similar Posts

Leave a Reply